In dialoog naar een passende oplossing
Arbeidsmediation
MediationPoint is gespecialiseerd in arbeidsmediation. Onze mediators zijn gespecialiseerd in het begeleiden van vastgelopen situaties op de werkvloer zoals miscommunicatie, onduidelijkheid over taken en verantwoordelijkheden, botsende karakters en onenigheid over (financiële) middelen. Situaties die te maken hebben met de arbeidsinhoud, -voorwaarden, -omstandigheden of -verhoudingen. Het kan hierbij gaan om situaties in de samenwerking tussen werkgever en werknemer, binnen teams, tussen partners in een bestuur, directie of maatschap, of tussen klant en opdrachtgever.
Wat is
mediation?
Mediation is het gezamenlijk oplossen van een kwestie onder begeleiding van een onafhankelijke deskundige derde: de mediator. De mediator begeleidt het proces waarbij alle betrokkenen actief meewerken aan het vinden van een oplossing die voor allen acceptabel is. Door open te staan voor elkaars verhaal en in gesprek te blijven, kan er onderling begrip ontstaan en kan een passende oplossing gevonden worden. Mediation is een effectieve manier om spanningen op de werkvloer op te lossen op een respectvolle en constructieve manier.
Conflict ?
Bij onze arbeidsmediation vermijden we zoveel mogelijk het woord conflict. Liever spreken we van 'een kwestie' of 'een spanning in de arbeidsrelatie' om discussies te voorkomen. Wel gaan we uit van de definitie van conflict waarbij er sprake is van een conflict wanneer één van de betrokkenen dit zo ervaart.
Vanuit onze visie is een conflict niet altijd negatief. Een conflict biedt een kans om de geest te scherpen en houdt ons alert. Vaak kunnen betrokkenen een conflict zelf oplossen, maar soms is mediation nodig om samen naar een oplossing te zoeken. Mediation biedt dan een kans om anders en samen naar het conflict, de kwestie, te kijken. Het doel is om 'de kwestie' om te zetten in een kans en gezamenlijk te puzzelen om tot een oplossing te komen.
Oplossing
Om tot een succesvolle oplossing te komen, is de inzet van alle betrokkenen essentieel. Het is van belang om open te staan voor elkaars verhaal en tot een oplossing te komen die door betrokkenen zelf wordt bepaald. Dit betekent dat de oplossing niet aangereikt wordt door de mediator, rechter of andere instantie. Doordat betrokkenen zelf invloed hebben op de oplossing is deze duurzaam en toekomstbestendig.
Bij de start van de mediation is het uitgangspunt dat alle mogelijke oplossingsrichtingen bespreekbaar zijn. Door te luisteren naar elkaar, respect en begrip voor elkaars belangen, wordt gezocht naar een oplossing die voor iedereen acceptabel is. Bij arbeidsmediation ligt de focus op het maken van afspraken over de voortzetting van de samenwerking of, indien nodig, op een respectvolle beëindiging van de samenwerking. Het doel is om een positieve verandering teweeg te brengen. Zelfs als het niet lukt om in mediation tot overeenstemming te komen, is het doel om een beweging op gang te brengen en tot constructieve oplossingen te komen.
Werkwijze
MediationPoint
Bij MediationPoint begint mediation met een individueel gesprek met de betrokkenen. De mediator stuurt voorafgaand aan dit gesprek de relevante documenten die tijdens de mediation van toepassing zijn. Bij dit eerste gesprek wordt ook besproken welke eventuele andere personen bij de mediaiton betrokken worden en eventueel aanwezig zijn bij de mediationgesprekken.
Alle gesprekken binnen de mediation zijn vertrouwelijk, inclusief het eerste gesprek. Het gezamenlijke gesprek met alle betrokkenen vindt plaats op neutraal terrein, zoals ons kantoor of een andere neutrale locatie naar keuze van de betrokkenen.
De mediatonovereenkomst die aan het begin van de mediation wordt ondertekend, is een overeenkomst tussen drie (of meer) partijen: de betrokkenen en de mediator. Als er een oplossing wordt bereikt, worden de afspraken schriftelijk vastgelegd in een overeenkomst tussen de betrokkenen.
Mediators
MediationPoint
Onze mediators zijn allen gecertificeerd en geregistreerd in het landelijk register van Mediators Federatie Nederland (MfN). Zij werken volgens het MfN Mediationreglement en de MfN Gedragsregels, wat garant staat voor een professionele en deskundige mediation. Onze mediators hebben een specifieke opleiding gevolgd en hebben een passie voor arbeidsmediation. Met diverse achtergronden en expertise in verschillende mediation-methodieken en interventies, bieden zij een op maat gemaakte aanpak die aansluit bij de specifieke situatie van de mediation.